201. According to the provisional data of the 2011 Census of India, the gap in literacy between men and women has been reduced to
(1) 20 percentage points
(2) 18 percentage points
(3) 17 percentage points
(4) 16.5 percentage points
Answer: 4
202. The recent earthquake followed by a tsunami in Japan, which brought super-modern Tokyo to a standstill, had a magnitude of
(1) 7.9
(2) 8.3
(3) 8.9
(4) 9.1
Answer: 3
203. As per a report by the Stockholm International Peace Research Institute of Sweden released in March 2011, the largest arms importer in the world is
(1) Iran
(2) India
(3) Libya
(4) Pakistan
Answer: 2
204. According to reports released in March 2011, China's total military spending in 2011 will be
(1) $91.5 billion
(2) $92.5 billion
(3) $94.3 billion
(4) $95 bilkon
Answer: 1
205. According to information released by the Ministry of Overseas Affairs of India in March 2011, of the total foreign exchange remittances, North America accounts for
(1) 35 percent
(2) 36 percent
(3) 37 percent
(4) 38 percent
Answer: 4
206. In which one of the following States/UTs is the National Institute of Water Sports situated ? .
(1) Kerala
(2) Goa
(3) Himachal Pradesh
(4) Daman and Diu
Answer: 2
207. Which one among the following National Parks/Wildlife Sanctuaries is located nearer to the National Highway No. 7 between Jabalpur and Nagpur ?
(1) Bandhavgarh
(2) Panna
(3) Pench
(4) Tadoba
Answer: 3
208. Which one of the following rivers joins the Ganga river directly while the other three join the Yamuna river ?
(1) Betwa
(2) Ken
(3) Sind
(4) Son
Answer: 4
209. The concept of 'Minimum Needs' was an innovation of which one of the following Five-Year Plans ?
(1) Third
(2) Fourth
(3) Fifth
(4) Sixth
Answer: 3
210. In India, the monsoon rainfall is mosdy
(1) Convectional
(2) Cyclonic
(3) Convectional and cyclonic
(4) Orographic
Answer: 3
211.India has successfully test-fired its 150-250km range Prithvi missile On May 23, 2008. Prithvi Missile is a —
(A) Surface to surface missile
(B) Surface to air missile
(C) Land to sea missile
(D) Air to air missile
Answer: A
212.Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre and the UPSC—
(A) Bhopal High Court
(B) Rajasthan High Court
(C) Madras High Court
(D) Guwahati High Court
Answer: C
213.Recently in May 2008 a assembly election was held in the India State of—
(A) Manipur
(B) Karnataka
(C) Himachal Pradesh
(D) None of the above
Answer: B
214.People’s Democratic Party emerged second largest party with 33·01% in elections held in—
(A) Bhutan
(B) Nepal
(C) Zimbabwe
(D) Italy
Answer: A
215.According to the World Conservation Union Report, the number of plant species in India listed as threatened is—
(A) 247 plant species
(B) 250 plant species
(C) 275 plant species
(D) 255 plant species
Answer: A
216.Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act1908 to prohibit foreigners from buying land in the state—
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Goa
(D) Maharashtra
Answer: C
217. The renowned science fiction writer Arthur C. Clarke who died in Sri Lanka, originally hailed from—
(A) Australia
(B) Britain
(C) Finland
(D) U.S.A.
Answer: B
218. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmanent and Development for 2007—
(A) Bill Gates
(B) Nelson Mandela
(C) Bill and Melinda Gates Foundation
(D) Arthur C. Clarke
Answer: C
219. World Press Freedom Day is observed on—
(A) May 3
(B) May 15
(C) May 25
(D) May 27
Answer: A
220. Which of the followingIndian Political Leader has written the book "Jyoti Punj"?
(A) L.K.Adwani
(B) Sonia Gandhi
(C) Jaswant Singh
(D) Narendra Modi
Answer: D