121. Who among the following has been appointed as the new Secretary General of Rajya Sabha?
(1) P. J. Kurian
(2) Shumsher K Sheriff
(3) Shishir Kumar
(4) V. K. Agnihotri
(5) Amit Goel
Answer : 4
122. ‘Blogger’ is a blogging service operated by:
(1) Facebook
(2) Microsoft
(3) Google
(4) Twitter
(5) Yahoo
Answer : 3
123. The Postal Department has applied to the RBI for a license to start a ………?
(1) Mutual fund
(2) Bank
(3) NBFC
(4) General Insurance Company
(5) Life Insurance Company
Answer : 2
124. The 1600 km-long Western Ghats range passes through all of the following states except which one of the following?
(1) Andhra Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Tamil Nadu
(4) Karnataka
(5) Goa
Answer : 1
125. Who among the following is the 14 year old Pakistani girl attacked by Taliban for her opposition to Talibanrestrictions on woman education?
(1) Safeena Bi
(2) Safia Bibi
(3) Fatima Begum
(4) Malala Yousufzai
(5) Saima Waheed
Answer : 4
126. The Prithvi-II, the ……… missile was successfully test-fired from Odisha.
(1) surface-to-surface
(2) surface-to-air
(3) air-to-surface
(4) air-to-air
(5) None of these
Answer : 1
127. According to the latest forecast of International Monetary Fund, the global growth for the 2013 ?
(1) 3.4 percent
(2) 3.6 percent
(3) 3.8 percent
(4) 4.0 percent
(5) 4.2 percent
Answer : 2
128. Which among the following has celebrated it’s 80th anniversary on 8th October, 2012?
(1) Indian Army
(2) Indian Navy
(3) Indian Air Force
(4) Indian Coast Guard
(5) RAW
Answer : 3
129. Latest Hindi Movie ‘Barfi’ has been nominated as India’s entry in the foreign film category of ……… for the next year?
(1) Asianet Film Awards
(2) Venice Film Festival
(3) Cannes Film Festival
(4) Oscar awards
(5) Golden Globe awards
Answer : 4
130. Hugo Chavez has been re-elected as President of which among the following countries recently?
(1) Brazil
(2) Ecuador
(3) Bolivia
(4) Venezuela
(5) Colombia
Answer : 4
131. Under the new liberalised visa agreement signed between India and Pakistan, for whom visa on arrival is provided?
(1) persons of 50+ years of age
(2) persons of 55+ years of age
(3) persons of 60+ years of age
(4) persons of 65+ years of age
(5) persons with physical disability
Answer : 4
132. According to the first Provisional Report of the ambitious All India Survey on Higher Education AISH (5), the overall Gross Enrolment Ratio (GER) of the countrystands at ………?
(1) 16.3 percent
(2) 17.8 percent
(3) 18.0 percent
(4) 18.8 percent
(5) 19.4 percent
Answer : 4
133. Who among the following was elected Deputy Chairman of the Rajya Sabha on August 21, 2012?
(1) P. J. Kurien
(2) C.P. Narayanan
(3) M. P. Achuthan
(4) K.N. Balagopal
(5) P. Rajeev
Answer : 1
134. Which are the first two Indian banks allowed to open branches in Pakistan in August 2012?
(1) HDFC Bank and ICICI Bank
(2) SBI and HDFC Bank
(3) ICICI Bank and Bank of India
(4) SBI and Bank of India
(5) EXIM Bank and Indian Overseas Bank
Answer : 2
135. Lt. General Ranbir Singh was appointed as Director General of which paramilitary force in August 2012?
(1) Border Security Force
(2) Central Reserve Police Force
(3) Indo Tibetan Border Police
(4) Rashtriya Rifles
(5) Assam Rifles
Answer : 5
136. Who among the following was conferred with the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2012 in August 2012?
(1) Saina Nehwal
(2) Mary Kom
(3) Yogeshwar Dutt
(4) Gagan Narang
(5) Sushil Kumar
Answer : 3
137. Which of the following is the highest award among the gallantry awards announced on August 15, 2012?
(1) Ashoka Chakra
(2) Kirti Chakra
(3) Shaurya Chakra
(4) Sena Medal
(5) Mahavir Chakra
Answer : 3
138. Institute for Development and Research in Banking Technologies is based at:
(1) Mumbai
(2) Bangalore
(3) Hyderabad
(4) Chennai
(5) Gurgaon
Answer : 3
139. Nasim Ahmad Zaidi was in news for his appointment to which of the following commission?
(1) Central Information Commission
(2) Central Vigilance Commission
(3) Election Commission
(4) Law Commission
(5) Finance Commission
Answer : 3
140. How many ATM withdrawals per month are allowed to ‘Basic Savings Bank Deposit Account’ holders according to a RBI notification on August 10, 2012?
(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) 5
(5) 6
Answer : 3