161. Which Non-Test playing nation has appointed Mahendra Singh Dhoni as its Cricket Ambassador?
(1) Nepal
(2) Canada
(3) Maldives
(4) Singapore
(5) None of these
Answer: 1
162. Who among the following Indian environmentalist has been conferred the Order of the Aztec Eagle by the Mexican President, Felipe Calderon?
(1) Rajendra K. Pachauri
(2) Vandana Shiva
(3) Madhav Gadgil
(4) B. UlhasKaranth
(5) None Of these
Answer: 1
163. The International Un ion for Conservation of Nature (IUCN) Red List of Threatened Species was released recently.
Which of the following statements are correct regarding India?
I. Out of the four categories of classification – Critically Endangered, Endangered, Vulnerable and near Threat ended –‘Endangered’ has the largest number of species.
II. Less than 8 species were classified as ‘Extinct’
III. Less than 3 species were classified as ‘Extinct in the Wild’
(1) I only
(2) I and II
(3) I, II and III
(4) I and III
(5) None Of these
Answer: 3
164. The list of most competitive cities among 120 major cities in the world was released by the Econ o mist Intelligence Unit (EIU). Which of the following statements are correct?
I. Mumbai is the highest ranked Indian city in the list
II. There are six Indian cities in the list
III. New York has topped the list
(1) I only
(2) I and II
(3) II and III
(4) I and III
(5) None Of these
Answer: 3
165. What is India’s rank among 141 countries in the Global Innovation Index 2012 released by the World Intellectual Property Organization (WIPO)?
(1) 44th
(2) 64th
(3) 84th
(4) 104th
(5) None Of these
Answer: 2
166. China completed a successful manned space mission in June 2012. Which of the following statements are correct?
I. Liu Yang became China’s first female astronaut
II. Shenzhou-9 is China’s orbiting space laboratory
III. Tiangong-1 is the space craft that carried the as tronauts
(1) I only
(2) I and II
(3) II and III
(4) III and I
(5) None Of these
Answer: 1
167. Which African country’s Supreme Constitutional Court (SCC) ordered the dissolution of Parliament in June 2012?
(1) Egypt
(2) Libya
(3) Algeria
(4) Nigeria
(5) None Of these
Answer: 1
168. ……… of food produced glob ally every year gets wasted according to a report called ‘Avoiding Future Famines’ released by the UNEP.
(1) One-third
(2) One-fourth
(3) One-fifth
(4) One-sixth
(5) None Of these
Answer: 1
169. Which of the following days ob served in June 2012 are matched correctly?
I. World Anti-Counterfeiting Day – June 13
II. World Day against Child Labor – June 12
III. World Ref u gee Day–June 20
(1) I only
(2) I and II
(3) II and III
(4) I, II and III
(5) None Of these
Answer: 4
170. Which country has announced plans to create the world’s largest net work ofmarine parks to protect ocean life?
(1) USA
(2) China
(3) Brazil
(4) Australia
(5) None of these
Answer: 4
171. Justice Madan Bhimarao Lokur has been sworn in as a Judge of the Supreme Court. With this, the strength of the apexcourt has gone up to 26. What is the sanctioned strength of the Supreme Court?
(1) 28 judges
(2) 29 judges
(3) 30 judges
(4) 31 judges
(5) None Of these
Answer: 4
172. Which of the following statements on the appointment of the V. S. Sampath as the new Chief Election Commissioner (CEC) are correct?
I. He was appointed as the 12th CEC.
II. He was serving as the CEC since April 2009.
III. SukumarSen was the first CEC.
(1) I and II only
(2) II and III only
(3) III and I only
(4) I, II and III
(5) None Of these
Answer: 2
173. Who among the following is the author of the book ‘Turning Points …… A Journey Through Challenges’ released in July 2012?
(1) Jairam Ramesh
(2) Amartya Sen
(3) K. Natwar Singh
(4) A P J Abdul Kalam
(5) None Of these
Answer: 4
174. Which of the following statements on measures on External Commercial Borrowings (ECBs) for Manufacturing and Infrastructure sector companies announced by the Reserve Bank of India are correct?
I. Annual ceiling on ECBs has been raised to $15 billion
II. ECBs cannot be used to re pay Rupee loans
(1) I only
(2) II only
(3) Both I and II
(4) Neither I nor II
(5) None of these
Answer: 4
175. Merchant Discount Rate is the rate charged to a merchant by a bank for providing debit and credit card services at his outlet. The MDR on debit card trans actions of value upto Rs. 2000 should not exceed ………, according to the new ceiling announced by the RBI.
(1) 0.25%
(2) 0.50%
(3) 0.75%
(4) 1.00%
(5) None of these
Answer: 3
176. Which of the following statements on debit and credit card services is/are correct?
I. Debit card is a se cured product while credit card is an unsecured product
II. Banks charge Merchant Dicount Rate (MDR) from the customer for debit card use
III A higher Merchant Discount Rate (MDR) will discourage merchants from accepting payment by debit cards
(1) I only
(2) I and II
(3) II and III
(4) I and III
(5) None of these
Answer: 4
177. How many Indian umpires have found place in the International Cricket Council’s Elite Panel of Umpires for the 2012-13?
(1) 0
(2) 1
(3) 2
(4) 3
(5) None of these
Answer: 1
178. A plaque honouring who among the following Ex-Indian cricket captains wasun veiled at the Ox ford University pavilion in Lon don in June 2012?
(1) Ajit Wadekar
(2) Bishan Singh Bedi
(3) Col. C. K. Nayudu
(4) Mansur Ali Khan Pataudi
(5) None of these
Answer: 4
179. Sergei Bubka has been in ducted into the IAAF’s Hall of Fame recently. His world record created in which event in
1994 is still unbroken?
(1) 800 m
(2) Shot putt
(3) Pole vault
(4) Long jump
(5) None of these
Answer: 3
180. What is India’s rank on financial literacy among 28 countries in the 2012edition of Visa Global Financial Literacy Barometer survey?
(1) 23rd
(2) 24th
(3) 25th
(4) 26th
(5) None of these
Answer: 1